עמוד השדרה הוא איבר רב חשיבות, שהרי הוא זה שנושא את פלג הגוף העליון ומעניק לנו את היציבות הנדרשת לצורך עמידה זקופה ותנועה. פגיעה כלשהי בגב עלולה לפגום במידה ניכרת באיכות החיים שלנו, ועל כן אם ישנו חשד לבעיה כלשהי בעמוד השדרה, חשוב מאוד לאבחן במדויק את מצבו של איבר רגיש זה – אחד מאמצעי הדימות המתקדמים והמתאימים ביותר לכך הוא ה-CT.
באילו מקרים מומלצת בדיקת CT של עמוד השדרה?
CT עמוד שדרה מתבצעת במצבים הבאים:
* בעקבות חבלה בגב כשישנו חשד לשבר בחוליות של עמוד השדרה
* במקרים של כאבי גב הנובעים מפריצת דיסק
* כשמחלת סרטן שולחת גרורות אל החוליות בעמוד השדרה
* לקראת ניתוח גב, כשיש צורך להעריך את מצבו של עמוד השדרה במסגרת תכנון אופטימלי של הניתוח
* במקרים של היצרות תעלת השדרה (שעוברת בתוך עמוד השדרה ותפקידה הוא לגונן על חוט השדרה שמהווה חלק משמעותי ממערכת העצבים המרכזית בגוף) – בין אם מדובר בהיצרות ניוונית או בהיצרות מולדת
* כשהאדם סובל מאוסטאופורוזיס (דלדול עצם) – ויש צורך לאבחן במדויק את מצבן של העצמות הרלוונטיות
כיצד מתבצע CT עמוד שדרה?
עמוד השדרה כולל 3 אזורים עיקריים – עמוד השדרה הצווארי, עמוד השדרה החזי ועמוד השדרה המותני – וכן את הסקרום ועצם הזנב.
עמוד השדרה המותני נמצא מעל לעצם הזנב ולסקרום ומורכב מ-5 חוליות שתפקידן הוא לשאת את מחצית הגוף העליונה. פגיעה באזור זה, ובפרט פריצת דיסק, מובילה לכאבי גב תחתון ועשויה להקרין גם על איברים אחרים בגוף.
עמוד השדרה החזי מורכב מ-12 חוליות שמחוברות לצלעות השונות, ועמוד השדרה הצווארי מורכב מ-7 חוליות שנושאות את הראש. פגיעה באזור זה באה לידי ביטוי בכאבי גב עליון וכן עלולה להקרין על הכתפיים, הצוואר, הראש ועוד.
CT עמוד שדרה עשוי להתמקד באחד האזורים הנ"ל או לבחון את עמוד השדרה לכל אורכו. בכל מקרה הנבדק שוכב על מיטה אשר נעה על גבי מסילה אל תוך מכשיר ה-CT, שמבצע צילומי רנטגן מכיוונים שונים וזאת על מנת לספק תמונה מלאה ומפורטת. אוסף הצילומים מדגים את החוליות השונות, הרקמות הסחוסיות שבין החוליות (והמכונות דיסקים עקב צורתן, ובהתאם פריצת דיסק הוא מצב שבו הרקמה מתבקעת ובשל כך נוצר לחץ על עצבים שבא לידי ביטוי בכאב עז) ואת חוט השדרה על המבנים העצביים שבו.
ברוב המקרים בדיקת CT של עמוד השדרה נמשכת מספר דקות בודדות, ולאחר כחצי שעה נוספת שמטרתה לוודא שאין תופעות לוואי (שהינן נדירות ביותר) יכול הנבדק לחזור לשגרת חייו. לקראת הבדיקה נדרש צום בן מספר שעות, ובחלק מהמקרים יש להשתמש בחומר ניגוד לטיוב התוצאות (החומר ניתן בזריקה או בשתייה).
בדיקות CT אינן כרוכות בכאב, אם כי תיתכן אי נוחות עקב הצורך לשכב ללא תנועה ובשל השהות בתוך מכשיר סגור (אם כי היא כאמור קצרה למדי).
האם בדיקת CT של עמוד השדרה כרוכה בקרינה מסוכנת?
בדיקת CT עמוד שדרה חושפת את הנבדקים לקרינה מייננת, שעלולה להיות מסוכנת. חשוב להדגיש כי המכשירים המתקדמים בתחום פולטים רמות קרינה נמוכות, וכי קיים קונצנזוס בקרב אנשי המקצוע כי התועלת בבדיקות CT – שמספקות תמונת מצב מפורטת ומדויקת במהירות רבה – גבוהה מהסיכון לנזק.
יחד עם זאת לנשים הרות (או שישנו סיכוי כי הן בהריון) ולילדים מומלץ לבצע בדיקת MRI של עמוד השדרה ולא סי.טי, וזאת עקב הרגישות הרבה של הגוף הצעיר (או של העובר) לקרינה גם ברמות נמוכות.
חשיבות הפענוח של סי.טי. עמוד שדרה
על מנת שבדיקת CT של עמוד השדרה אכן תבטיח את הטיפול המיטבי, חשוב מאוד שהפענוח שלה יתבצע ע"י רדיולוג מומחה ובעל ניסיון נרחב בפענוח סוג זה של בדיקות. רק כך ניתן להבטיח כי אף פרט לא יתפספס, וכי הרופא המטפל יקבל תמונת מצב נכונה לגמרי של הגב ושל עמוד השדרה, ויקבל החלטות על סמך מידע מדויק.