MRI מוח ובריאות העובר

היריון הוא אחד האירועים המרגשים ביותר, והמטלטלים ביותר, שחווים בני האדם (ובמיוחד, כמובן, המין הנשי). לצד השמחה, ההתרגשות והציפייה צצות גם לא מעט חרדות – MRI מוח לעוברים היא בדיקה מתקדמת ביותר, ובטוחה לחלוטין, המספקת לרופאים תמונת מצב מדויקת של מוח העובר. הודות לבדיקת MRI מוח ניתן לדעת האם ישנם מומים במוח העובר, האם עלולות להיות בעיות בהמשך ההיריון ולילד לכשייוולד, ובהתאם להחליט האם להמשיך את ההיריון או, עם כל הצער שבדבר, להפסיק אותו.

בדיקת MRI מוח

בדיקת MRI מוח, כמו כל בדיקת MRI, מבוססת על שדה מגנטי חזק במיוחד (עד פי 30 אלף מעוצמת השדה המגנטי של כדור הארץ!) ועל גלי רדיו. תגובת התאים באזור הנבדק (הנמדדת באמצעות מעקב אחרי אטומי המימן שבתאים) מפוענחת והופכת לתמונת מצב מלאה וברמת דיוק גבוהה של האזור הנבדק. במהלך בדיקת MRI מוח, כמו בכל בדיקת MRI, אין חשיפה לקרינה מייננת והיא נחשבת בדיקה בטוחה לגמרי. יחד עם זאת, כרוכה בה אי נוחות מסוימת – הן כתוצאה משכיבה ללא תנועה במשך כ- 30 דקות, הן מהקושי להיכנס אל חלל סגור וגם בגלל קולות הנקישה החזקים אותם מייצר מכשיר ה- MRI בזמן פעילותו. על כל המצוקות הקלות האלה ניתן להתגבר בעזרת הכנה מתאימה, אטמי אוזניים ושיחות עם הטכנאי שמפעיל את המכשיר תוך כדי הבדיקה.

בדיקת MRI מוח לעובר

הטכנולוגיות המתקדמות והמכשירים הרפואיים המשוכללים מאפשרים לנו היום לא רק אבחון מהיר ומדויק יותר של מחלות, ודרכים אפקטיביות יותר לריפוי, אלא גם לזהות מומים וסכנות אצל עוברים ברחם אמם. חשוב להדגיש: הדעות חלוקות לגבי הפן המוסרי של הבדיקות השונות המתבצעות במהלך היריון (הכוונה היא לא למצבים בהם ישנה סכנה לאם ו/או לעובר, אלא לבדיקות המנסות לנבא אם ייוולד ילד בריא), וישנם רבים הטוענים כי הרחקנו לכת עם כל הבדיקות (במיוחד בישראל, בה מספר הבדיקות רב יחסית וכך גם אחוזי הוויתור על הריונות). אבל מבחינה רפואית, MRI מוח היא בדיקה איכותית המספקת לרופאים, ולהורים כמובן, מידע יקר ערך לגבי העובר.

אילו מומים מתגלים בבדיקת MRI מוח?

הבעיות הנפוצות ביותר המתגלות הודות לבדיקת MRI מוח לעוברים הן חלל נוזלים גדול מדי במוח הקטן, הרחבה של למעלה מ- 10 מ"מ באחד מחדרי המוח, בעיה המצביעה על חשש להפרעות נוירולוגיות כתוצאה מקליפת מוח בלתי תקינה – ה- MRI בוחן את מצב הקליפה וכן את מצב הרקמות והקפלים על מנת לספק לרופאים להורים מידע מלא, ומצב שבו אין נדידה של החומר האפור אל קליפת המוח.

ההחלטה אם להפסיק או להמשיך את ההיריון בעקבות ממצאי בדיקת MRI מוח לעובר היא החלטה רגישה מאוד, כבדת משקל ובעלת השלכות רבות, ועל כן לפענוח מדויק במיוחד של הבדיקה ישנה חשיבות רבה. במקרים רבים, בדיקת MRI מוח לעובר מפוגגת חששות ושוללת חשדות למומים מולדים, ובכך מעניקה להורים שקט נפשי – מצרך יקר ערך בכל רגע נתון, ובפרט במהלך היריון.

One Comment

  1. שאלה לגביממצאיMRI מוחי עוברי-דחוף!

    מבדיקת MRI מוח עוברי בשבוע הריון 35, נתקבלה תוצאה של:
    "ניתן להתרשם מאסמטריה של החדרים הלטרלים – (מימין 8.5 מ"מ משמאל 11.9 מ"מ בגובה באטריום)
    ללא הרחבה של החדר השלישי או הרביעי ללא סטיית קו האמצע."

    הבדיקה באיכות תת מיטבית עקב תזוזות מרובות של העובר.
    בבדיקת סריקת מערכות שבוע 34 התוצאה: חדר שמאלי 10.6 מ"מ ואילו החדר הלטרלי הימני 7.8 מ"מ ללא הפרעה פרנכימטית.

    השאלה שלי היא, מה אומרות התוצאות?

    תודה מראש
    ברכה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *