MRI מוח

בדיקת MRI מוח: שאלות ותשובות

המוח הוא האיבר החשוב ביותר והרגיש ביותר בגופנו, כך שבאופן טבעי כשנוצר מצב המחייב אבחון מדויק של המתרחש במוח אנחנו פונים לעזרת הבדיקה המתקדמת ביותר הקיימת בימינו – ה-MRI.

כיצד מתבצעת בדיקת MRI של המוח?

ה-MRI הוא מכשיר מתקדם שפותח כבר בשנות ה-70 של המאה ה-20. פעולת המכשיר מבוססת על שדה מגנטי רב עוצמה וגלי רדיו המשוגרים מזוויות שונות אל האיבר שבו מתמקדת הבדיקה, כמובן על סמך תכנון מוקדם וקפדני. בתשובה מחזיר המכשיר תמונת מצב מפורטת של הנעשה באותו איבר, כשבמקרה של MRI מוח מקבל הרופא המטפל ממצאים המעידים על המתרחש בתוך הגולגולת.

בזכות הממצאים הנ"ל – שכדי להגיע אליהם נדרש לא שימוש במכשיר ה-MRI אלא גם פענוח מקצועי במיוחד – יכול הרופא המטפל לזהות במדויק את מצבו הרפואי של המטופל/ת, ואם מתגלה מצב רפואי המחייב טיפול לגבש תוכנית בהתאם.

כמה זמן נמשכת בדיקת MRI של המוח והאם ישנן תופעות לוואי?

ברוב המקרים נמשכת בדיקת ה-MRI בין חצי שעה לשעה. הבדיקה עצמה לא מסבה כאב ואין לה תופעות לוואי, אם כי ייתכן חוסר נוחות עקב השהות הממושכת יחסית ללא תנועה במכשיר סגור. במקרים שבהם ישנו קושי של ממש לשהות במקום סגור ומבלי לזוז – למשל כשהבדיקה מתבצעת בילד קטן יחסית, או כשהנבדק סובל מקלסטרופוביה – ניתן לבצע את הבדיקה תחת הרדמה או טשטוש.

בחלק מהמקרים עוד לפני הכניסה למכשיר ה-MRI מוזרק לנבדק חומר ניגוד בשם גדוליניום, שתפקידו הוא להבטיח איכות מקסימלית של הצילומים.

היתרונות החשובים של ה-MRI

לבדיקת MRI ישנם 2 יתרונות חשובים באופן כללי, ובפרט הם באים לידי ביטוי כשהאיבר הנבדק הוא המוח.

ראשית, מדובר בפרוצדורה שלא חושפת את הנבדקים לקרינה מייננת, שכידוע עלולה להיות מסוכנת (ובפרט כשנחשפים אליה יותר מפעם אחת, או כשהנבדק הוא ילד – כידוע הגוף הקטן רגיש במיוחד לנזקי הקרינה המייננת).

שנית, בדיקת MRI מוח היא הבדיקה המדויקת ביותר שיש. מאחר שמדובר באיבר שכולל מערכות מורכבות ומבנים אנטומיים קטנים מאוד, הרי שחשיבות הדיוק מתעצמת, ועוד כדאי לזכור את תפקידו המרכזי של המוח בחיים של כולנו – כך שקל להבין מדוע לא כדאי להתפשר על רמת הדיוק.

בהקשר זה חשוב להדגיש שגם מכשיר ה-MRI המתקדם ביותר עדיין לא מבטיח תוצאות מדויקות לחלוטין – לשם כך נדרש גם פענוח איכותי במיוחד, ע"י רדיולוג מנוסה שהתמחה בבדיקות דימות של המוח.

באילו מקרים מומלצת בדיקת MRI מוח?

המקרים העיקריים בהם מומלצת בדיקת MRI מוח הם:

  • חשד לאפילפסיה.
  • פגיעה ברמת השמיעה כשהמקור לכך הינו עצבי.
  • חשד לגידול במוח – במקרים אלה מתבצעת בדיקת MRI הן כדי לוודא שאכן מדובר בגידול, לזהות במדויק את מיקומו ואת גודלו ולגבש תוכנית מתאימה לטיפול בגידול. גם לאחר שכבר ניתן לקבוע בוודאות שישנו גידול במוח מתבצעות לעתים בדיקות MRI של המוח, וזאת לצורך מעקב שוטף ובחינת האפקטיביות של הטיפולים.
  • חשד לאדנומה בהיפופיזה – מקרה ספציפי של גידול במוח, שבו הגידול (השפיר) ממוקם בבלוטת יותרת המוח ועלול להוביל לפגיעה בראייה ואף לעיוורון. חשוב להדגיש שבדיקת CT אינה מזהה אדנומה.

בנוסף מתבצעות בדיקות MRI מוח לעוברים, במקרים שבהם ישנו חשש שמא התפתחותו אינה תקינה, וסוג נוסף הוא הדמיה תפקודית (Functional MRI) – שבמהלכה מזוהים במדויק האזורים השונים במוח ותפקידיהם, כך שניתן יהיה לתכנן ניתוחי מוח מורכבים מבלי לפגוע בפונקציות חיוניות.

Posted in מאמרים.